img

3+1 ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Η καινούρια σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε . Ώρα λοιπόν να ξεκινήσουν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού, αθλήματα ,μουσική,χορός,ζωγραφική.Με αφορμή αυτό το καινούριο ξεκίνημα εμείς σας λύνουμε κάποιες απορίες σχετικά με την επαφή ενός παιδιού με την πισίνα και το άθλημα της κολύμβησης.

Απορία Νο 1enlightened

Tο χλώριο μπορεί να το βλάψει;

H ποσότητα του χλωρίου που ρίχνουν στην πισίνα δεν είναι ικανή να ερεθίσει το δέρμα των παιδιών, ούτε να βλάψει την υγεία τους γενικότερα - αντίθετα, την προστατεύει από τα μικρόβια. Tο μόνο που μπορεί να παρατηρηθεί είναι μια μικρή ξήρανση του δέρματος, που αντιμετωπίζεται με κάποια ενυδατική κρέμα. Tο χλώριο είναι απαραίτητο γιατί σκοτώνει κάθε μικροοργανισμό, και έτσι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν κάποια μεταδιδόμενη ασθένεια του δέρματος. Καμία δερματοπάθεια δεν μεταδίδεται μέσα στο νερό της πισίνας. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνον έξω από την πισίνα, στα αποδυτήρια, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή αγκαλιάζοντας το ένα το άλλο ή αλλάζοντας μπουρνούζια και παντόφλες μεταξύ τους.

Απορία Νο2enlightened

Κλειστή ή ανοιχτή πισίνα;

Oι ανοιχτές πισίνες θεωρούνται πιο υγιεινές από τις κλειστές, γιατί το παιδί έρχεται συνέχεια σε επαφή με τον καθαρό αέρα, ενώ -αντίθετα- στις κλειστές οι υδρατμοί της πισίνας και ο μεγάλος συνωστισμός μικρών και μεγάλων ευνοεί τη μετάδοση ιώσεων. Πολλοί γονείς, βέβαια, δεν προτιμούν τις ανοιχτές πισίνες, φοβούμενοι ότι το παιδί τους θα κρυολογήσει. Όμως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, όταν το παιδί βγαίνει από την πισίνα, η άμυνα του οργανισμού του είναι τόσο δυνατή, που δεν κινδυνεύει να κρυώσει εκείνη τη στιγμή, αρκεί βέβαια να βάλει αμέσως το μπουρνούζι του και να σπεύσει στα αποδυτήρια. Ένα παιδί μπορεί να κρυολογήσει όταν βγει από το ντους, όπου ο οργανισμός του αρχίζει να χαλαρώνει, γι’ αυτό φεύγοντας από τα αποδυτήρια πρέπει να είναι σωστά ντυμένο. Mε άλλα λόγια, αν ο καιρός είναι ψυχρός, πρέπει να έχει σκουπίσει καλά τα αυτάκια του, ώστε να αποφύγει τις ωτίτιδες, να φορέσει ζεστά ρούχα και να μην παραλείψει να βάλει το σκουφάκι του.

Απορία Νο3enlightened

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει κολύμβηση;

Oι περισσότερες πισίνες δέχονται παιδιά από 3,5 ετών και άνω, ώστε να έχουν... απαλλαγεί από τις πάνες τους, να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τις οδηγίες που τους δίνει ο δάσκαλός τους και να μπορούν μέχρις ενός σημείου να προστατεύσουν τον εαυτό τους από το ενδεχόμενο του πνιγμού.Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορούν να μένουν μόνα τους στην πισίνα. Πάντα πρέπει να είναι υπό την επίβλεψη του προπονητή τους. Τα τμήματα μας είναι ολιγομελή ενώ σε κάθε επίπεδο βρίσκεται και ένας το λιγότερο εκπαιδευτής.

Απορία Νο4enlightened

Πώς κάνει καλό η κολύμβηση στο παιδί μου;

Η κολύμβηση είναι ιδανική για την εκγύμναση και την ανάπτυξη όλου του σώματος ενώ δεν επιβαρύνει καθόλου το μυοσκελετικό σύστημα με αποτέλεσμα να αποφεύγονται κακώσεις και τραυματισμοί. Ως άθλημα πάντως έχει οφέλη παντού στο σώμα καθώς εκτός από το μυοσκελετικό βοηθάει αποτελεσματικά και στο καρδιοαναπνευστικό, το κυκλοφοριακό και το νευρομυικό. Επίσης, το κολύμπι συνιστάται για τα παιδιά με άσθμα.
Όχι μόνο άσκηση: Η επαφή με το νερό εκτός του ότι είναι απολύτως ευχάριστη, εκτονωτική και αγχολυτική (κάτι που χρειαζόμαστε όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας) αυξάνει και την αυτοπεποίθηση του παιδιού.
Εξάλλου, η ενασχόληση με την κολύμβηση γενικότερα ενισχύει την κοινωνικότητά του αφού μαθαίνει να λειτουργεί και να συνπηράρχει με τα υπόλοιπα παιδιά, τον προπονητή του κ.λ. και την ευφυϊα του. Επίσης διάσκεται την αξία της ευγενούς άμιλλας και γενικά διαμορφώνει τον χαρακτήρα του εξισορροπώντας σώμα και πνεύμα.